Hot!

Παγκόσμια ημέρα κατά της οστεοπόρωσης! Τί είναι, πρόληψη και αντιμετώπιση!

Σήμερα 20 Οκτωβρίου εορτάζεται όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Οστεοπόρωσης.  Ας γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα αυτήν την ασθένεια και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να την προλάβουμε ή να την αντιμετωπίσουμε. Πρόκειται για μια ασθένεια που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και γίνεται όλο και πιο ανησυχητική λόγω και της μακροβιότητας του σύγχρονου ανθρώπου.

Πρόκειται για μια νόσο που προσβάλλει τα οστά μειώνοντας τη μάζα  και υποβαθμίζοντας την ποιότητα τους. Τα οστά γίνονται πιο εύθραυστα και αυξάνεται έντονα ο κίνδυνος καταγμάτων. Η διαδικασία είναι σταδιακή και δεν μπορεί κάποιος να αντιληφθεί εύκολα ότι υπάρχει κίνδυνος εκτός αν κάνει τακτικούς ελέγχους. Τα κατάγματα λόγω της οστεοπόρωσης εμφανίζονται συνήθως στον καρπό, τα ισχία και την σπονδυλική στήλη με συνέπεια τους πόνους στη μέση και παραμορφώσεις στη σπονδυλική στήλη. Σε κατάγματα στα ισχία συνήθως απαιτείται χειρουργική αποκατάσταση με σημαντική απώλεια της αυτονομίας του ατόμου.

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που αφορά άνδρες και γυναίκες, κυρίως γυναίκες καθώς σύμφωνα με στατιστικά προσβάλλει 1 στις 3 γυναίκες άνω των 60 ετών. Παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση της νόσου μπορεί να είναι η κληρονομικότητα, ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες καθώς και ορισμένα φάρμακα όπως η κορτιζόνη.

Πρόληψη:

Η οστεοπόρωση είναι μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς για αυτό και η πρόληψη είναι απαραίτητη. Η πρόληψη πρέπει να ξεκινάει από μικρή ηλικία με σωστή διατροφή και άσκηση για τη δημιουργία γερών οστών. Κυρίως οι γυναίκες άνω των 65 ετών αλλά και οι υπόλοιποι που μπορεί να έχουν κάποιον από τους επιβαρυντικούς παράγοντες της νόσου καλό είναι να εξετάζουν συχνά την οστική τους μάζα, μια εξέταση ανώδυνη.

Τα 3 βασικότερα μέτρα πρόληψης είναι τα εξής:

Η πρόσληψη της απαραίτητης ποσότητας ασβεστίου καθημερινά αποτελεί έναν σημαντικό σύμμαχο κατά της οστεοπόρωσης, Το ασβέστιο παίζει καθοριστικό ρόλο στη δομή των οστών και ρυθμίζει αρκετές σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού. Οι κυριότερες πηγές ασβεστίου είναι κυρίως τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Άλλες πηγές είναι το σουσάμι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι και το σπανάκι, οι ξηροί καρποί, το αβγό και το συκώτι. Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 1000-1200 mg ασβεστίου ημερησίως ενώ τα παιδιά περίπου 1200 mg.

Η βιταμίνη D είναι επίσης χρήσιμη για τον σωστό μεταβολισμό τους ασβεστίου. Υπάρχουν αρκετά τρόφιμα που περιέχουν τη συγκεκριμένη βιταμίνη όπως τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά και το μουρουνέλαιο. Όμως για να μετατραπεί σε ενεργό μορφή είναι υποχρεωτική και η έκθεση του δέρματος στον ήλιο για 10-15 λεπτά τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα.

Τέλος, η άσκηση είναι επίσης σημαντική. Η άσκηση αυξάνει την οστική μάζα μέχρι και την εφηβεία για την απόκτηση μέγιστης οστικής πυκνότητας έως και τα 30 έτη. Αυξάνει επίσης τη μυϊκή μάζα και μειώνει τα ποσοστά απώλειας της οστικής πυκνότητας.

Σε περίπτωση που σας έχει διαγνωστεί η νόσος, μπορείτε να την αντιμετωπίσετε με σύγχρονες φαρμακευτικές μεθόδους για να μειώσετε έτσι την πιθανότητα κατάγματος λόγω της οστεοπόρωσης, επιβραδύνοντας ή και αναστέλλοντας την εξέλιξη της.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου