Hot!

6 ΜΑΡΤΙΟΥ: Πανελλήνια Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού (bullying)

Ο σχολικός εκφοβισμός ή bullying όπως έχει γίνει γνωστό τελευταία, συναντάται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά σχολεία, κάτι που πιθανότατα συσχετίζεται και με την οικονομική κρίση όπως υποστηρίζουν κάποιοι. Με αφορμή την σημερινή ημέρα, που έχει καθιερωθεί ως πανελλήνια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού, καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά στο συγκεκριμένο φαινόμενο που μπορεί να αφορά άμεσα ακόμα και το δικό σας παιδί.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο σχολικός εκφοβισμός δεν αναφέρεται σε μια απλή λεκτική διαμάχη μεταξύ κάποιων μαθητών η κάποιο πείραγμα. Αντιθέτως, έχει να κάνει  με μια συνεχόμενη κατάσταση η οποία έχει διάρκεια, είναι έντονη και επηρεάζει συναισθηματικά το παιδί που τη δέχεται σε τέτοιο σημείο που πολλές φορές μπορεί να φοβάται να πάει στο σχολείο.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, φαίνεται πως 6 στα 10 παιδιά του δημοτικού έχουν παρευρεθεί μπροστά σε περιστατικά λεκτικού εκφοβισμού όπως κοροϊδευτικά σχόλια και βρισιές. Ακόμα, κάποιοι έχουν γίνει μάρτυρες και σε περιστατικά βίας όπως διάλυση κάποιων προσωπικών πραγμάτων ή και χτυπήματα . Το φαινόμενο του bullying γίνεται ακόμα εντονότερο στις μεγαλύτερες τάξεις του σχολείου. Τα αίτια μπορεί να είναι ρατσιστικά όπως η εθνικότητα ή κάποια προσωπικά χαρακτηριστικά ατόμων ή παρέας. Η βία μπορεί να επεκταθεί και εκτός σχολείου και μάλιστα τελευταία έχει λάβει και μια νέα μορφή, το cyber bullying, το οποίο γίνεται στο διαδίκτυο κυρίως δια μέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Περίπου το 20% των εφήβων στη χώρα έχουν υπάρξει θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού, για παράδειγμα με διάδοση συγκεκριμένων φημών, αποστολή υβριστικών και απειλητικών μηνυμάτων και δημόσια προσβολή.

Πώς μπορεί να αντιληφτούν οι γονείς ότι το παιδί τους υφίσταται σχολικό εκφοβισμό;
Πολλές φορές οι γονείς αγνοούν ότι το παιδί τους αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα στο σχολείο. Yπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που μπορεί να υποψιάσουν τους γονείς ότι κάτι δεν πάει καλά. Το κυριότερο είναι φοβία για το σχολείο, η άρνηση δηλαδή του παιδιού να θέλει να πάει σχολείο, όπου με τη συζήτηση μπορείτε να καταλάβετε αν δεν θέλει να πηγαίνει στο συγκεκριμένο σχολείο για ορισμένους λόγους. Μπορεί επίσης τα θύματα του bullying να είναι νευρικά και επιθετικά. Επίσης, σε πιο δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να δείτε ακόμα και αδικαιολόγητους μώλωπες και μελανιές που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν.

Τι μπορεί να γίνει για την αποτροπή τέτοιων περιστατικών;  
Τα περιστατικά bullying αντί να μειώνονται δυστυχώς αυξάνονται για αυτό και θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή παρέμβαση τόσο των γονέων όσο και των εκπαιδευτικών αλλά και της πολιτείας για να μειωθούν σημαντικά αυτά τα φαινόμενα. Ο διευθυντής αλλά και οι δάσκαλοι-καθηγητές πρέπει να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στους μαθητές και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια των διαλλειμάτων.  Η παρουσία ενός ψυχολόγου θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτές τις περιπτώσεις καθώς και οι σοβαρές ποινές στους θύτες σε περίπτωση που γίνουν αντιληπτά φαινόμενα bullying. Θα πρέπει να υπάρξει εκπαίδευση από μικρές ηλικίες στο σχολείο αφιερώνοντας κάποιες διδακτικές ώρες για να επιστήσουν την προσοχή  στο πρόβλημα αλλά και για την καλλιέργεια ενός πνεύματος ομαδικότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας.  Οι γονείς θα πρέπει να τονίζουν στα παιδιά ότι θα πρέπει να τους λένε τα πάντα αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με κάποιον συμμαθητή τους αλλά και να αναφέρουν όταν γίνονται μάρτυρες σε περιστατικά εκφοβισμού σε άλλα παιδιά, γιατί η συγκάλυψη θρέφει τη βία.

Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα στα σχολεία του σήμερα για αυτό πρέπει να υπάρξει ενεργοποίηση από όλες τις πλευρές έτσι ώστε να μειωθούν σημαντικά τα παιδιά που φοβούνται, περιθωριοποιούνται και απαξιώνονται στις σχολικές εγκαταστάσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου