Hot!

Δείτε πώς γιορτάζουν το καρναβάλι σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας!

Οι απόκριες έφτασαν και την Κυριακή μικροί και μεγάλοι θα βγουν να το γιορτάσουν στους δρόμους, αναβιώνοντας έτσι παραδοσιακά έθιμα πολλών χρόνων. Σίγουρα θα έχετε ακούσει τα δημοφιλή καρναβάλια της Πάτρα, της Ξάνθης και του Ρεθύμνου, αλλά πάμε να δούμε πώς γιορτάζουν το τριήμερο αυτό και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας!



Άμφισσα
Στην Άμφισσα, αναβιώνει αυτό το Σαββατοκύριακο ο θρύλος του Στοιχειού. Υπάρχει μεγάλη διάδοση του θρύλου για τα στοιχειά στην περιοχή, τα οποία αποτελούν ψυχές ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί. Έτσι, αναβιώνει ο θρύλος του ερωτευμένου ζευγαριού της Άμφισσας, του Κωνσταντή και της Λενιώς όπου και οι δύο είχαν ένα τραγικό τέλος. Πρόκειται για μια πανέμορφη γιορτή του καρναβαλιού με κυνήγι θησαυρού και άλλα δρώμενα στα σοκάκια της Άμφισσας, που θα σας καθηλώσουν και θα σας κάνουν να βιώσετε το καρναβάλι στο πετσί του. Το στοιχειό συνοδεύουν ξωτικά, νεράιδες και άλλα πλάσματα της νύχτας.

Γαλαξείδι
Το πιο γνωστό έθιμο στο Γαλαξείδι για τις μέρες αυτές, λαμβάνει χώρα την Καθαρά Δευτέρα  και πρόκειται για τον γνωστό αλευρο-πόλεμο που γιορτάζεται από την τουρκοκρατία, περίπου από το 1801. Πρόκειται λοιπόν για αλεύρι που ρίχνει ο ένας στον άλλο, έχοντας μουτζουρωμένα πρόσωπα με κάρβουνα. Το κέφι είναι ξέφρενο και το σκηνικό ιδιαιτέρως “χρωματισμένο”. Πρόκειται για ένα έθιμο που οι ντόπιοι το γιορτάζουν δεόντως και σίγουρα είναι μια καλή ευκαιρία να το δείτε.

Κοζάνη
Στην Κοζάνη, το καρναβάλι γιορτάζεται πανηγυρικά με τον μεγάλο βωμό που στήνεται στην κεντρική πλατεία εδώ και πολλούς αιώνες. Γύρω από την αποκριάτικη φωτιά μαζεύεται πλήθος κόσμου, μικροί και μεγάλοι που γιορτάζουν τη νύχτα με ξέφρενο χορό και τραγούδι, μια γιορτή με έντονο διονυσιακό χαρακτήρα. Και στους μικρότερους συνοικισμούς βέβαια ανάβουν τους δικούς τους “φανούς”. Απολαύστε μια εντυπωσιακή γιορτή με χορό, άφθονο κρασί και τοπικά εδέσματα, μέχρι το ξημέρωμα.

Σκύρος
Αυτή η περίοδος είναι ιδανική στο νησί για να ακούσετε τα γεγονότα της χρονιάς σε μια μορφή απαγγελίας με σατυρική διάθεση. Κατά το Τριώδιο θα βρείτε στα σοκάκια διάφορους μεταμφιεσμένους όπως για παράδειγμα τους Γέρους με τα κουδούνια. Γιορτινή και χιουμοριστική διάθεση για όσους επιλέξουν τη Σκύρο για να περάσουν το τριήμερο!

Ιωάννινα
Στα Ιωάννινα θα βρείτε αρκετές φωτιές να καίνε στις συνοικίες το βράδυ της Κυριακής, γνωστές ως “τζαμάλες”. Πρόκειται για ένα έθιμο που κρατάει από τον 19ο αιώνα και συνεχίζει να ζεσταίνει τους κατοίκους από την παγωνιά, σε κλίμα μιας μεγάλης γιορτής όπου ολόκληρη η πόλη γιορτάζει.

Σοχός, Θεσσαλονίκη
Εδώ θα βρείτε τους “Κουδουνοφόρους”, συμμετέχοντες στο δρώμενο με τραγόμορφες στολές και κουδούνια, οι οποίοι χορεύουν στις πλατείες και στους δρόμους. Το έθιμο αυτό σχετίζεται από παλιά με τη γονιμότητα της γης και τον έρωτα. Επίσης το τριήμερο αυτό, μπορείτε να δείτε και το έθιμο των μετανοιών, όπου οι μεγαλύτεροι δίνουν άφεση αμαρτιών στους μικρότερους, οι οποίοι τους φιλούν το χέρι και τους προσφέρουν ένα πορτοκάλι.


Σε όποια περιοχή της Ελλάδας και να βρίσκεστε, ζήστε έντονα αυτές τις μέρες και διασκεδάστε με την ψυχή σας!


Ο 4TY.GR σας εύχεται καλό τριήμερο!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου