Hot!

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS - Η σωστή ενημέρωση σώζει ζωές!

Σήμερα 1η Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, όπως έχει καθιερωθεί από το 1988, μιας νόσου που οφείλεται στον ιό HIV.
Το AIDS αποτελεί μία αρκετή επικίνδυνη νόσο για τον άνθρωπο και έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία, για αυτό και καλό είναι να κάνουμε μια αναφορά, καθώς η ενημέρωση και η πρόληψη μπορεί να σώσει πολλές ζωές. Έχει παρατηρηθεί σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία μέχρι τα τέλη του 2015 ότι  γύρω στους 39.000.000 ανθρώπους είχαν χάσει τη ζωή τους, ενώ 78.000.000 ήταν φορείς του ιού HIV. Στην Ελλάδα, μετά από τη μεγάλη επιδημία που παρατηρήθηκε μεταξύ χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών (2011-2013), έχει σημειωθεί μείωση των περιστατικών HIV λοίμωξης τόσο το 2014 όσο και το πρώτο δεκάμηνο του 2015. Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά ζουν με το AIDS όπως έδειξαν έρευνες του 2007. Η πλειοψηφία των παιδιών αυτών ζουν στην Αφρική και μολύνθηκαν από τις μητέρες τους είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είτε του θηλασμού.

Ο συγκεκριμένος ιός προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνοντας λοιπόν σημαντικά την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ποικίλες ασθένειες κάνοντας τον οργανισμό πολύ ευάλωτο σε οποιονδήποτε κίνδυνο. Το AIDS αφορά τα πιο προχωρημένα στάδια και χαρακτηρίζει τον οργανισμό που έχει πλέον νοσήσει. 

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) έχει αναλάβει διάφορες ενέργειες για να βοηθήσει στην πρόληψη, τη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας. Πρέπει ο γενικός πληθυσμός να ενημερωθεί έτσι ώστε να μειωθεί σημαντικά η μετάδοση του ιού για αυτό και σχεδιάζονται αρκετές ενημερωτικές δράσεις. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση ώστε να μη στιγματίζονται και να μην αποκλείονται από την κοινωνία τα οροθετικά άτομα. 

Η πλήρης ενημέρωση είναι αναγκαία για τις νέες γενιές. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων στα σχολεία αποτελεί το νο.1 εργαλείο για την πρόληψη ενάντια στον ιό, καθώς η σεξουαλική επαφή αποτελεί και τον κυριότερο λόγο μετάδοσης. Ακόμα, ο ιός μεταδίδεται από μολυσμένες βελόνες κυρίως από χρήστες ναρκωτικών που χρησιμοποιούν βελόνες. Επίσης, μεταδίδεται και στα παιδιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και του θηλασμού.

Μεγάλη πρόοδος έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την αντιμετώπιση του ιού. Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, το τέλος της επιδημίας του AIDS μπορεί να γίνει πραγματικότητα ως το 2030. Όλο και περισσότεροι έχουν πλέον πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα που αποτρέπουν να εκδηλωθεί η ασθένεια, ζώντας έτσι με τον ιό, χωρίς όμως να νοσήσουν.

Ο ιός του AIDS δεν παύει να είναι μία νόσος ιδιαίτερα απειλητική για τη ζωή του ανθρώπου, συνεπώς η σωστή ενημέρωση είναι σημαντική έτσι ώστε να μειωθεί σημαντικά η νόσος και τα ποσοστά θνησιμότητας. Ενημερώσου και προστάτευσε τη δική σου ζωή αλλά και των άλλων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου