Hot!

Κλασικά γιατροσόφια για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα του κρυολογήματος ή της γρίπης!

Οι ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού είναι σε έξαρση αυτήν την περίοδο και σίγουρα θα έχετε ακούσει για κάποιον γνωστό σας που έχει παρουσιάσει συμπτώματα όπως βήχα, πονόλαιμο, συνάχι, πονοκέφαλο, πυρετό και γενικότερη καταβολή των δυνάμεων. Αυτές οι ιώσεις είναι πιο συχνές τους χειμερινούς μήνες και είναι έντονα μεταδοτικές, καθώς εύκολα μπορεί κάποιος να κολλήσει με τα σταγονίδια από το βήχα και το φτέρνισμα. Συνήθως έχουν κύκλο 3-5 ημερών. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ορισμένα γιατροσόφια έτσι ώστε να περάσετε την ίωση όσο πιο ανώδυνα γίνεται, καταπολεμώντας αποτελεσματικά τα παραπάνω συμπτώματα.
 
Όπως συμβουλεύουν οι γιατροί, καλό είναι να παραμείνετε στο σπίτι σας έτσι ώστε να ξεκουραστείτε και να ηρεμήσετε, αφού ο οργανισμός είναι καταπονημένος. Μην ξεχνάτε να πίνετε πολλά υγρά για να ενυδατώνεστε και να τρώτε ελαφριά καθώς το πολύ φαγητό μπορεί να σας πέσει “βαρύ”. Ενδείκνυνται ιδιαίτερα οι ζεστές σούπες και κυρίως οι κοτόσουπες. Επίσης, το ζεστό τσάι με μέλι και λίγες σταγόνες λεμόνι μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά όσον αφορά τον πονόλαιμο αλλά και την άμεση καταπολέμηση της λοίμωξης λόγω των αντιοξειδωτικών στοιχείων. Συμβουλευτείτε επίσης το γιατρό σας ο οποίος θα σας δώσει τα κατάλληλα φάρμακα έτσι ώστε να σας περάσει πιο εύκολα η ίωση.  

Ας δούμε τώρα ορισμένα χρήσιμα γιατροσόφια που μπορεί να έχετε ακούσει από τους παλαιότερους. Είναι δοκιμασμένα και τα συστήνουν και οι γιατροί:


Όσον αφορά το μπούκωμα στη μύτη και το συνάχι χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό (βρασμένο στο μπρίκι 2-3 λεπτά και αφήνοντας το μετά λίγο να χλιάνει) διαλύοντας μέσα μισή κουταλιά αλάτι. Έπειτα, χρησιμοποιώντας σταγονόμετρο ενσταλάζετε το αλατόνερο στα ρουθούνια σας (3-4 σταγόνες σε κάθε ρουθούνι). Το αλατόνερο θα σας βοηθήσει καθώς έχει βλεννολυτικές ιδιότητες. Για να κοιμηθείτε ήρεμα, βράστε λίγο νερό σε μια κατσαρόλα με λίγο ευκάλυπτο και εισπνεύστε τους υδρατμούς όταν αρχίσει να παίρνει βράση.

Εάν έχετε πονόλαιμο μπορείτε να κάνετε γαργάρες με χλιαρό νερό μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει μια κουταλιά του γλυκού αλάτι. Το αλάτι έχει μικροβιοκτόνο δράση και συμβάλλει στην εξόντωση των μικροβίων στην επιφάνεια του βλεννογόνου του φάρυγγα. Επαναλάβετε τις γαργάρες τέσσερις φορές την ημέρα. Το μέλι επίσης είναι απαραίτητο για να καταπραΰνετε τον πονόλαιμο αλλά και τον βραδινό βήχα, συμβάλλοντας στην καλύτερη ποιότητα ύπνου. Μην ξεχνάτε να βάζετε μέλι στο τσάι αλλά και λίγες σταγόνες λεμονιού για καλύτερα αποτελέσματα. Ακόμα και αν δεν πιείτε κάποιο ρόφημα, μπορείτε να στύψετε μισό λεμόνι σε δυο κουταλιές μέλι και να φάτε κατευθείαν το μίγμα για να νιώσετε καλύτερα μέσα σε λίγα λεπτά.

Εάν έχετε έντονο πονοκέφαλο μπορείτε να αισθανθείτε καλύτερα με τη χρήση μιας μπανάνας. Λιώστε την μπανάνα και τοποθετήστε την στο σημείο που πονάτε. Το μαγνήσιο θα δράσει και θα χαλαρώσει τα αιμοφόρα αγγεία. Επιπλέον, μια χούφτα αμύγδαλα μπορεί να σας φανεί χρήσιμη ώστε να ανακουφιστείτε από τον πόνο.

Για τον πυρετό προτιμήστε τις ψυχρές κομπρέσες και την κατανάλωση πολλών υγρών. Ένα χλιαρό μπάνιο θα μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος σας στα φυσιολογικά επίπεδα, ανακουφίζοντας σας. Μην ξεχνάτε ότι το νερό δεν θα πρέπει να είναι καυτό αλλά χλιαρό, το πολύ στους 37 βαθμούς. Μετά το μπάνιο ξαπλώστε και κουκουλωθείτε.

Extra Tip 1: Ο χυμός του πορτοκαλιού λόγω της βιταμίνης C που περιέχει, αποτελεί  ένα σημαντικό γιατροσόφι για τα συμπτώματα των ιώσεων και των λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Extra Tip 2: Το τίλιο αποτελεί ένα απαραίτητο βότανο για το σπίτι καθώς διαθέτει ηρεμιστικές ιδιότητες αλλά είναι επίσης αποτελεσματικό κατά της ημικρανίας, της καταρροής και άλλων συμπρωμάτων γρίπης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου